Schumann og Brahms

Onsdag 23. januar 2019

Randers Kammerorkester inviterer med på en musikalsk udforskning af intens og dybfølt kærlighed fra de to komponister Robert Schumann og Johannes Brahms til pianisten Clara Schumann.

Forholdet mellem pianisten Clara Schumann og komponisterne Robert Schumann og Johannes Brahms bestod af såvel platonisk kærlighed, dybe følelser som maniske sindsstemninger. Robert Schumann levede med et skrøbeligt sind og et alt for overvældende følelsesliv et liv på kanten af sindssyge. Men hans klaverkvintet er et romantisk mesterværk, der rummer både kraftfuld temperament og inderlig poesi.

Efter Schumanns alt for tidlige død blev Clara genstand for Brahms’ dybtfølte kærlighed, som muligvis blev gengældt, men som dog aldrig blev til andet end venskab. Brahms, der er født og opvokset i Hamborg, beskriver i sin Serenade det landskab og den natur, han oplevede på landet som modsætning til storbyens larm og trængsel.

Koncerten indeholder desuden en række klaverstykker af Clara Schumann, der som komponist levede i skyggen af de to mænd i sit liv. Som gæstemusiker medvirker pianisten David Strong.

 

Clara Schumann: Klaverstykker

Robert Schumann: Klaverkvintet i Es-dur op. 44

Johannes Brahms: Serenade nr. 1 i D-dur op. 11 arr. for kammerensemble