Neil Young-foredrag

Onsdag 29. september 2021

Foredrag v/Jan Poulsen

’It’s better to burn out than to fade away’, sang Neil Young for mere end 40 år siden, og med fuld damp på kedlerne er der for ham ingen risiko for det sidste. Som en smuk overlever fra hippietiden er den 75-årige idiosynkratiske guitarhelts politiske engagement usvækket, når han konstant – og kontant – taler magthaverne imod på plade, til koncerter og i interviews.

På Turinen kan du til september få et spændende indblik i Neil Young liv og karriere. Legenden kommer desværre ikke selv til Randers denne gang, men forfatteren Jan Poulsen vil fortælle om ham og hans betydning, og undervejs vil han krydre sit foredrag med musik, bl.a et par mindre kendte sange.

Jan Poulsen har set Neil Young optræde adskillige gange i både ind- og udland de seneste små 40 år, og han har festet med ham på Hawaii, men har stadig til gode at interviewe ham.

De sidste mange år har Neil Young været optaget af vores fælles klode, men hans kampe har været mange og meget forskellige i tidens løb. Han har skrevet og sunget om det hele, lige som han også har delt nogle af sine glæder og navnlig udfordringer inden for privatsfæren med venner, der faldt fra undervejs, alvorlig sygdom med mere.

Neil Youngs liv og værk indeholder det hele. Råt for usødet. Og så er det voldsomt stort med mere end 60 lp’er i mange forskellige genrer, men altid med en særlig varm, letgenkendelig ’youngsk’ tone. Det er også blevet til flere bøger og film fra hans hånd samt tusinder af koncerter igennem årene, bl.a 15 her i landet fra hans første besøg i 1970 til 2019, hvor han spillede i Odense.

Neil Youngs karriere er næsten uden sidestykke i musikhistorien med en lang række gyldne sange og flere store rockklassiske lp’er. Han er svær at holde styr på; bl.a fordi han altid går sine egne veje og er – med vennen Bob Dylans ord –Forever Young. Altid i gang. Altid på vej.