Kejser og Komponist

Onsdag 2. september 2020

I de smukke rammer af Ulstrup Slot kan du komme med på en musikalsk rejse fra Haydns harmoni og naturlig orden over Beethovens oprør og modstand til det smukke russiske vemod fra Sjostakovitj

Haydns Kejserkvartet hørte til i en verden, hvor skønhed opstod ud af harmoni, ligevægt og den naturlige orden, hvor kejseren var øverst og komponisten under ham. Kejserkvartetten blev især berømt for de smukke variationer over den østrigske kejserhymne, som Haydn selv havde komponeret.

Beethoven stod for oprør og modstand, og i musikken skildrede han lidenskaben og de store følelser, og han gav udtryk for tanker og ideer om frihed, lighed og menneskets kamp for at være til i verden. I ‘Strygekvartet nr. 15’ udtrykker han smukt, intenst og næsten magisk sin egen forvandling fra at være syg og nedbrudt til at finde ny livskraft og glæde ved livet.

Sjostakovitj beskriver i ‘Elegien’ for strygekvartet det særlige vemod, som er en del af det russiske sind, sådan som livet leves fra St. Petersborgs kanaler i vest til de store vidder i det øde Sibirien i øst.

Repertoire:
Joseph Haydn: “Strygekvartet nr. 62 (Kejserkvartetten)”
Dimitrij Sjostakovitj: “Elegi for strygekvartet”
Ludwig van Beethoven: “Strygekvartet nr. 15”