James Taylor & His All-Star Band

Søndag 13. november 2022

Med over 100 millioner solgte plader er den amerikanske singer-songwriter og guitarist en af de bedst sælgende artister nogensinde.

James Taylors personlige sangskrivning om både lette og svære emner har foruden høje salgstal også vundet ham adskillige priser. Senest fik han i 2021 overrakt sin sjette Grammy Award for 2020-albummet ‘American Standard’. Forud for dette ligger en lang og imponerende karriere, der har budt på alt fra indlæggelser på psykiatriske hospitaler og et ødelæggende heroinmisbrug til optagelse i Rock and Roll’ens Hall of Fame.

Som teenager måtte James Taylor (født i Boston i 1948) lade sig indskrive på McLean Psychiatric Hospital i Massachusetts. Under opholdet udviklede han sine evner som sangskriver, og efter at blive udskrevet i 1966 rejste den unge Taylor til London for at hellige sig musikken. Her signede han som den første artist for The Beatles’ pladeselskab, Apple Records, og udgav i 1968 det selvbetitlede debutalbum ‘James Taylor’.

Det var dog først med udgivelsen af det andet album ‘Sweet Baby James’ (1970) og megahittet ‘Fire and Rain’, at James Taylors karriere for alvor tog fart. I kølvandet fulgte topplaceringer på hitlisterne, og med nummeret ‘You’ve Got a Friend’ (skrevet af Taylors nære ven Carole King) fra det tredje studiealbum, blev det både til en placering som nummer 1 og til den første Grammy-statuette.
Men der var en grim bagside af medaljen. Med sig fra London havde James Taylor et alvorligt heroinmisbrug, som kostede et ophold på afvænningsklinik. Problemerne med stoffer og depression hører heldigvis fortiden til, og James Taylor har været ædru siden begyndelsen af 1980’erne.

Siden gennembruddet er fulgt adskillige albums med egne og andres sange. Taylor har arbejdet sammen med store personligheder og kunstnere som Neil Young, Joni Mitchell og Dixie Chicks, og på flere af sine indspilninger har han haft fornemt selskab af gæstesolister som Paul McCartney, Stevie Wonder, Art Garfunkel, David Crosby, Graham Nash og Carly Simon. Netop Carly Simon var James Taylor gift med i årene 1972-1983, hvor de to udgjorde et sandt “power-par”.

Blandt mange andre store Taylor-sange kan nævnes ‘Carolina in My Mind’, ‘How Sweet It Is (To Be Loved By You) og ‘Handy Man’. Og det er ikke kun musikelskere i al almindelighed, der har fået glæde af de smukke og inderlige sange – også på den politiske scene spiller James Taylor ind med sin musikalske kunnen. Han har således ofte stillet op til koncertarrangementer til støtte for demokratiske kandidater som Barack Obama og Elizabeth Warren, og førstnævnte uddelte i 2015 The Presidential Medal of Freedom til en stolt James Taylor, der også ofte deltager og har deltaget ved adskillige velgørende formål.

I 2020 blev James Taylor optaget i Rock and Roll Hall of Fame, og at han stadig er aktiv på øverste niveau blev foruden 2021-Grammyen yderligere understreget i 2015 med udgivelsen af ‘Before This World’ (Taylors første album med originalt materiale i 13 år), der fik en flot nummer-1 placering på Billboard’s Top 200.

Det er ikke uden grund, at Værket er enormt glade for og stolte over, at kunne præsentere publikum for en særdeles dygtig kunstner, der i mere end 50 år har hørt hjemme i den absolutte top af den amerikanske musikscene.

Lineup
James Taylor – vokal og guitar
Jimmy Johnson – bas
Michael Landau – guitar
Steve Gadd – trommer