DMA Blues 2023

Få billetter
Onsdag 16. august 2023

Det er tid til igen at finde det blå festtøj frem, når landets største hyldestfest for bluesmusikken, DMA Blues, for syvende år i træk afholdes i Randers. Det bliver blåt, og det bliver godt!

Så skal der sættes kryds i kalenderen! For den 16. august er det traditionen tro tid til at hylde den bedste danske bluesmusik ved DMA Blues 2023, der afholdes for syvende år i træk i Randers.

Her skal der overrækkes tre tunge DMA-statuetter, der skal uddeles en ildsjælspris – og så bliver det hele pakket ind i et musikalsk program, der plukker sultent fra bluesens mangefarvede palet. Og der er lagt i kakkelovnen til en aften, der understreger, at der findes meget mere end blues fra Chicago, deltaet og ørkenen – den trives også i bedste velgående i de københavnske kældre, på den jyske hede og alt derimellem.

Vi tør godt love, at det bliver blåt med blåt på – med både solide rødder forankret i traditionen og med friske nye knopskydninger. Det er ikke uden grund, at bluesen regnes for meget af den moderne musiks moder. Der er blues til eftertanke, blues til drømme, blues til hvad det skal være – og denne aften især blues til fest.

Om DMA Blues siger Turbinens musikansvarlige, Michael Gonzalez:

”Det er ikke at tage munden for fuld at kalde bluesen for meget af den moderne musiks moder. Næsten al den musik, man til daglig kan opleve på Turbinen har rødder, der kan spores tilbage til bluesmusikken, og vi musikelskere har meget at takke de blå toner for. Derfor er det også helt på sin plads, at genren skal hyldes og fejres med manér, og DMA Blues er en af de begivenheder, jeg ser frem til med stor glæde år efter år!”

 

Når den blues, vi kender og elsker, skal hyldes efter alle kunstens regler til august, bliver det nogle af landets bedste musikere, der med et kendskab og kærlighed til bluesens forskellige facetter, tager de blå toner under kyndig og kærlig behandling og sørger for en aften ud over det sædvanlige

Aftenens vært og konferencier er selveste Sahra da Silva, der næppe behøver nærmere introduktion hos danske blues-entusiaster. Med sin store, sjælfulde vokal og fine fornemmelse for genrens mange nuancer, har hun gennem mere end et årti markeret sig som en af de stærkeste blues-stemmer, vi har herhjemme.

Musikalsk er vi også i gode hænder, og på aftenen kommer vi godt omkring i de blå kroge:

Kira Skov kender vi lige fra rollen som den seje frontfigur i bluesrockede Kira & The Kindred Spirits til hendes dirrende følsomme hyldester til Billie Holiday – og en hel masse derimellem. F.eks. hendes stærke fortolkninger af kollegernes sange i tv-programmet “Toppen af Poppen”. Ved DMA Blues kommer hun med sin nye trio med Maria Jagd på violin og guitaristen Silas Tinglef.

Så har vi Twang, som med humor og spilleglæde kaster sig ud i den blåfarvede del af den amerikanske folkemusik. Og viser at violin, banjo og gulvbas med lethed kan skabe en stærkt strømførende stemning. Thyge van Dassen (violin), Peter Banks (banjo, bas) og Spencer Gross (guitar, bas) sørger for stærkstrømmen – som endda får ekstra power via gæsteoptræden i et par numre af aftenens konferencier, Sahra da Silva.

Og så har vi også overtalt Pay Day til at spille med – anført af Oscar Mukherjee, som vandt DMA Blues-prisen  “Ud Af Det Blå” i 2021 for sit nye og engagerede take på genren. Pay Day er funklende albumaktuelle med albummet ‘Getting There’, hvor Mukherjee og hans band tager rhythm’n’blues’en ind i 2020’erne. Fra Slim Harpo og Ligthning Hopkins og fremad. Moderne og retro på samme tid.


Sådan indstiller du dine favoritter

Frem til 1. maj kan du indstille dine favoritter og kandidater. Brug linkene nedenfor. Efterfølgende vil et fagudvalg stå for selve nomineringerne i de fire kategorier ud fra de indstillede artister – og så udpeges vinderne som sagt 16. august, når DMA Blues 2023 indtager Ridehuset i Randers.

Årets Danske Bluesudgivelse: Her skal vi finde årets danske album (CD, LP, streaming m.v) udgivet i perioden 1. maj 2022 – 10. april 2023.
Indstil her

Blues Liveprisen: Hvem har givet de største oplevelser på scenen gennem det sidste år? Online koncerter, streaming-koncerter, sammenhængende liveudsendelser m.v. tæller også.
Periode 1. maj 2022 – 10. april 2023.
Indstil her

Ud Af Det Blå-prisen: Her efterlyses det nye navn/ubeskrevne blad, der i det forgangne år har gjort sig særlig bemærket. Enten med et nyt og anderledes take på en blå musikalsk feeling. Eller som besidder et særligt talent, musikalitet og forståelse for bluesmusikken og dens beslægtede genrer.
Indstil her

Og så er der også prisen til Årets Hoochie Coochie Man/Woman – her hylder vi en ægte blå ildsjæl, der har særlig betydning for blues-miljøet herhjemme gennem det seneste år.
Indstil her

Der er deadline for indstillinger mandag 1. maj. Årets nominerede offentliggøres 2. juni. Hold øje med siden her samt vores nyhedsbrev og sociale medier, hvor vi løbende opdaterer med nyheder om hyldestfesten.


DMA Blues 2022 arrangeres af JazzDanmark, ROSA, Tempi (genreorganisationen for folk, world og beslægtede musikalske strømninger) samt Turbinen med støtte fra Randers Festuge og Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik.