Den poetiske raptus

Tirsdag 29. november 2022

Folketeatret fejrer 300-året for dansk teater med et underholdende skuespil, der handler om Holberg, teatertosser og kulturpolitik.

Da Holbergs ’Den politiske kandestøber’ havde premiere den 25. september 1722, var det første gang nogensinde, at der blev opført en komedie på dansk. Dermed kan vi i år fejre 300-året for dansk teater, og Folketeatret markerer jubilæet med ’Den poetiske raptus’ om lige netop tiden, hvor Holberg ændrede dansk teater.

Ludvig Holberg har netop udgivet det satiriske heltedigt Peter Paars, som – ifølge ham selv – er blevet misforstået af en håbløs anmelderstab uden humor. På teatret i Lille Grønnegade ser den franske, flamboyante og fremsynede teaterchef monsieur Montaigu dog lyset i Holbergs krøllede hjerne, for han har fået den kontroversielle idé at opføre komedier på dansk.

Kultur for folket og komedier på dansk er dog en åbenlys trussel mod enevælden, men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden med den erotiske madame Montaigu, bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, suffløren og altmuligmanden Rasmus – alle parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke. Både den stringente pietisme og røgen fra Københavns brand kaster dog mørke skygger over de visionære tanker i Lille Grønnegade.

Holdet bag
Instruktion: Geir Sveaass.
Medvirkende: Anders Juul, Tom Jensen, Karoline Brygmann*, Josefine Tvermoes*, Marie Louise Wille, Jesper Riefensthal, Jeppe Marling, Niels Anders Manley, Simon Kongsted.
Producent: Folketeatret.

*Rollen som Madame Montaigu spilles i perioden 17. september – 23. oktober af Karoline Brygmann og i perioden 25. oktober – 11. december af Josefine Tvermoes.