Carmen

Lørdag 27. oktober 2018

Der er dømt kvindelist, når Den Jyske Operas opsætning af 'Carmen' indtager Store Sal på Værket.

Den underskønne og halvkriminelle sigøjnerkvinde fra cigarfabrikken i Georges Bizets opera er ekspert i at forføre det modsatte køn. Det gælder ikke mindst soldaten Don José. Han falder pladask for Carmen, lige så snart hun skruer charmen på. Lidenskaben imellem de to får José til at forlade sin forlovede, Micaëla.

Men den selvstændige og uafhængige Carmens følelser er flygtige, og knap har hun forført soldaten, før hun retter opmærksomheden mod en anden mand – den berømte tyrefægter Escamillo. Carmens lyst og lidenskab over for mænd viser sig at blive fatal, for soldaten José bliver syg af jalousi og dræber til sidst
Carmen uden for tyrefægtningsarenaen, hvori Escamillo i samme øjeblik bliver hyldet efter en sejr.

Slog Carmen sin skaber ihjel?
Georges Bizets liv var stort set en succeshistorie – lige indtil Carmen havde verdenspremiere i 1875 på Opéra-Comique i Paris. Kritikken haglede ned over 36-årige Bizet, der blev syg af halsbetændelse og ramt af hjertetilfælde. Han døde blot tre måneder senere. Tusinder deltog i begravelsen og hans død fik interessen for ’Carmen’ til at blomstre op. Ved 2. opsætning i Wien blev ’Carmen’ en bragende succes, og det blev startskuddet til operaens enestående og verdensomspændende triumf. Musikforskere og fans har siden spekuleret på, hvorfor dette mesterværk blev så dårligt modtaget, og om det mon var denne frygtelige fiasko, der tog livet af perfektionisten Bizet.

Operaen synges på fransk med danske overtekster.